Urnen en gedenksieraden

Na de crematie zijn er veel mogelijkheden voor het bewaren of verwerken van de as van de overledene. Het is mogelijk de as in een mooie urn te bewaren. Thuis of op een plekje op de begraafplaats. Het is ook mogelijk om as te verwerken in sieraden, een tatoeage of andere kunst. 

Neem de tijd voor het maken van de keuze voor de asbestemming

De asbestemming is een keuze die niet voor de crematie gemaakt hoeft te worden. Na crematie blijft de as minimaal een maand bij het crematorium. Dit is wettelijk vastgelegd. Daarna wordt je door het crematorium geïnformeerd over de mogelijkheden om de as op te halen. Vaak is het ook mogelijk de as door een medewerker van het crematorium te laten verstrooien op een strooiveld bij het crematorium. 

Het kan wel prettig zijn om voor het overlijden al na te denken over de asbestemming, als je daar zelf iets over te zeggen wil hebben.

Wanneer je de as ophaalt bij het crematorium, zit het verpakt in een tijdelijke asbus. Daarna kun je zelf kiezen wat je met de as gaat doen. Er is dus geen haast bij, maar het kan wel prettig zijn om voor het overlijden al na te denken over de asbestemming, als je daar zelf iets over te zeggen wil hebben.

Wat zijn de verschillende mogelijkheden rondom asbestemming

  • Verstrooien op een daartoe bestemd strooiveld
  • Thuis bewaren in de asbus of een mooie urn
  • Bijzetten in een nis bij het crematorium of een begraafplaats
  • Begraven in een urnengraf
  • De as (deels) verwerken in een sieraad
  • De as verwerken in een tatoeage
  • Een herinneringsboom planten

Het verstrooien van de as

Er zijn een aantal plekken waar je de as van een overledene mag uitstrooien. Dit mag op een strooiveld van een crematorium of begraafplaats, in je eigen tuin of op zee. Voor het verstrooien in een natuurgebied of bos heb je toestemming nodig van de grondeigenaar.

Wist je dat de totale hoeveelheid as ongeveer 3 liter is?

Het kiezen van een urn 

Wanneer je de as wil bewaren, ga je op zoek naar een urn die past bij de overledene.  Er zijn heel veel mooie urnen te vinden, gemaakt van verschillende materialen en kleuren en het is ook mogelijk om zelf een urn te maken. Het bewaren van as is niet aan regels gebonden. Je kunt ervoor kiezen om de urn thuis te bewaren, te begraven in een urnengraf of bij te zetten in een nis.

Bijzondere asbestemmingen

Er zijn steeds meer verschillende mogelijkheden voor asbestemming. Zo zijn er allerlei verschillende soorten sieraden, van kettingen tot bedeltjes voor (Pandora)armbanden waarin een beetje as wordt verwerkt. Er zijn ook gedenksieraden verkrijgbaar waar geen as in wordt verwerkt, maar wel de vingerafdruk van de overledene. Een andere mogelijkheid is het verwerken van een beetje as in een tatoeage. Dit zijn manieren om jouw dierbare altijd dicht bij je te dragen.

Een hele andere mogelijkheid van asbestemming is het planten van een herinneringsboom. De vruchtbare as wordt dan gebruikt als voeding voor de boom. Er kan een boom geplant worden op een locatie die je zelf kiest, of de boom wordt voor je opgekweekt, zodat je deze later in eigen tuin kunt plaatsen.

Wat zijn de kosten van een urn?

Het praten over de kosten van een uitvaart kan soms lastig zijn, maar het is belangrijk om hier transparant over te zijn. Als uitvaartbegeleider streven wij ernaar om zo duidelijk mogelijk te zijn over de verschillende keuzes en de bijbehorende kosten. De kosten van urnen kunnen sterk variëren.

De prijs van een urn varieert van ongeveer € 100,- tot enkele duizenden euro’s, afhankelijk van het materiaal, het ontwerp en eventuele extra details. We adviseren om vooraf een budget vast te stellen en te zorgen dat je de kosten begrijpt en kunt dekken.

Wil je meer weten?

Als je meer wilt weten over de mogelijkheden van urnen en graag met ons wilt praten over jouw wensen, komen we graag bij je langs. Maak gerust een afspraak of vraag alvast onze brochure ‘Mijn laatste wens‘ aan.

Waar je ook woont,
wij staan voor je klaar

Om een overlijden te melden:
026 32 58 440

Tumulus uitvaart is gevestigd in Huissen, vlakbij Arnhem. Ons werkgebied strekt zich echter uit tot heel Oost-Nederland.

Uiteraard kun je ook van onze diensten gebruikmaken als je buiten de regio woont, of wanneer de uitvaart buiten de regio plaatsvindt.

Google reviews

(5/5)

Tumulus Uitvaart en
Rouwhuiskamer Huissen

Weverstraat 5
6851 AC Huissen
Routebeschrijving
Parkeren

Voor vragen of informatie zijn we telefonisch, via sms of WhatsApp bereikbaar op:
026 32 58 440

Stuur je liever een e-mail? Dat kan via:
info@tumulus.nl

Adres opslaan

Wil je ons aan je adresboek toevoegen?
Klik dan hier

Of scan deze code met je mobiel:

Tumulus vcard