Eeuwige grafrust, duurzaam en beter voor de aarde
Eeuwige grafrust in een prachtig uitgestrekt natuurgebied. Natuurbegraven heeft zo z’n voordelen. Een natuurbegrafenis spreekt niet alleen natuurliefhebbers aan, maar wint ook aan populariteit onder mensen die hun nabestaanden niet willen opzadelen met de kosten van terugkerende grafrechten, of niet willen dat hun graf na een aantal jaar wordt geruimd. Daarnaast ervaren ook de nabestaanden het bezoeken van zo’n plek als extra bijzonder. Er zijn dan ook steeds meer mensen die kiezen voor natuurbegraven.
In deze video vertelt Stefan meer over wat natuurbegraven inhoudt en welke voordelen natuurbegraven met zich meebrengt. De video is opgenomen op Natuurbegraafplaats Koningsakker.
Wat is natuurbegraven?
Natuurbegraven is een vrij nieuwe vorm van begraven, die door velen als een welkom alternatief voor regulier begraven wordt gezien. Bij een natuurbegrafenis komt het graf in een natuurgebied te liggen, waarbij de precieze plek vaak zelf uitgekozen kan worden! Mooi is dat er vaak keuze is tussen verschillende natuurtypen. Denk bijvoorbeeld aan een plek nabij het water of een graf dat verscholen ligt in het bos. Ieder graf gaat uiteindelijk op in de omgeving, waardoor de natuur zo veel mogelijk ongerept en behouden blijft. De kosten van een natuurgraf zijn eenmalig. De grafrust is eeuwig. De graven worden namelijk nooit geruimd. De kist of lijkwade waarin wordt begraven, is altijd gemaakt van natuurlijk materiaal. Dat is dus duurzaam en beter voor de aarde.
Voor nabestaanden: ruimte voor bezinning en een wandeling
Natuurbegraafplaatsen zijn over het algemeen prachtige stukken natuur. Soms is het niet eens herkenbaar als begraafplaats. Het iconische beeld van ‘reguliere begraafplaatsen’, meestal herkenbaar aan rijen van gedenktekens, ontbreekt. Een boomschijf als tijdelijk gedenkteken is meestal wel mogelijk, omdat deze ook opgaat in de natuur. Wanneer nabestaanden de natuurbegraafplaats bezoeken om hun dierbare te herdenken, biedt zo’n prachtig natuurgebied veel ruimte voor rust en bezinning. Het is dan ook een goed idee om een bezoek te combineren met een wandeling! Doordat het graf opgaat in de natuur is onderhoud niet nodig.
Een boomschijf als tijdelijk gedenkteken is meestal mogelijk, omdat deze ook opgaat in de natuur

Waarom natuurbegraven?
Er zijn verschillende overwegingen die bijdragen aan de keuze voor een natuurbegrafenis of een reguliere begrafenis. Bijvoorbeeld of er behoefte is aan een grafsteen of gedenkteken. Maar denk ook na over de behoefte aan een vaste bezoekplek, of aan de vraag of andere dierbaren op een bepaalde begraafplaats zijn begraven.
- Je hebt de mogelijkheid om je eigen plek te kiezen;
- Eenmalige kosten: nabestaanden betalen geen terugkerende grafrechten;
- Begraafplaats is niet herkenbaar als begraafplaats en is vaak een prachtig wandelgebied of plek van rust en bezinning;
- Je geniet eeuwigdurende grafrust, het graf wordt nooit geruimd;
- Nabestaanden worden niet belast met onderhoud;
- Graf gaat op in de omgeving: de natuur blijft zo veel mogelijk ongerept en behouden.
Wat kost een natuurbegrafenis?
Dat hangt van verschillende factoren af. Belangrijk om te weten, is dat het niet duurder hoeft te zijn dan een reguliere begrafenis. Integendeel, doordat je bij een natuurbegraven niet te maken hebt met terugkerende grafrechten, kan het zelfs een zeer voordelige keuze zijn. Uiteraard hangt alles wel af van wat jij en/of je dierbaren voor ogen hebben. Neem vrijblijvend contact met ons op voor advies, of om de mogelijkheden te bespreken.
Er zijn geen terugkerende grafrechten, dat kan voordeliger zijn dan een reguliere begraafplaats
Waar is natuurbegraven mogelijk?
Natuurbegraven is al op veel plaatsen in Nederland mogelijk. Er zijn steeds meer natuurbegraafplaatsen waar je je plekje met eeuwige grafrust zelf kunt uitzoeken. Maar ook op reguliere begraafplaatsen zijn er steeds vaker graven die worden aangewezen als natuurgraf. Daarvoor gelden uiteindelijk dezelfde regels als op de natuurbegraafplaats. Ook daar is de grafrust eeuwigdurend.