Crematie

Alles wat je moet weten rondom cremeren

Wat komt er allemaal kijken als er is gekozen voor cremeren? We hebben zo zorgvuldig mogelijk de informatie voor je op een rij gezet. Voor jezelf om te weten waaraan je toe bent of wat je zou kunnen regelen rondom je eigen uitvaart maar ook om je te laten weten hoe het werkt als jouw dierbare is overleden.

De keuze voor het crematorium

Bij de keuze voor cremeren ben je vrij in de keuze van een crematorium. Elk crematorium heeft zijn eigen sfeer qua ligging, indeling en inrichting. Je kunt kiezen voor het crematorium het dichtstbij of degene waar eerder een familielid is gecremeerd. We zullen ook altijd aan heel praktische zaken denken: hoeveel mensen verwacht je dat er zullen komen? Niet alle crematoria kunnen groepen van meer dan 100 personen ontvangen bijvoorbeeld of hebben alleen een grote zaal die niet prettig is voor een klein gezelschap.

Het vaststellen van tijdstip én tijdsduur

Is je voorkeurskeuze van het crematorium bepaald, de gewenste dag van de uitvaart bekend en is er een schatting van het aantal gasten, dan zullen we in overleg met het crematorium en jou een tijdstip vastleggen. Hierbij houden we natuurlijk rekening met de hoeveelheid tijd die voor het afscheid in de aula nodig en gewenst is; wordt na afloop gebruik gemaakt van de koffiekamer van het crematorium of wordt de condoleance elders in een zalencentrum of restaurant in de eigen woonplaats gehouden?

Ruim de tijd nemen om het afscheid in alle rust met elkaar te delen is belangrijk

We krijgen vaak de opmerking dat een crematorium ‘zo’n fabriek’ is. De ene na de andere plechtigheid is strak gepland. Dat is niet de realiteit. Elk crematorium geeft de mogelijkheid om extra tijd in de aula en in de koffiekamer te boeken waardoor je niet het idee krijgt dat je weggestuurd wordt als de tijd om is. Dat is allemaal een kwestie van planning en overleg. Ruim de tijd nemen om het afscheid in alle rust met elkaar te delen is belangrijk. 

We kunnen je uitgebreid vertellen over de mogelijkheden van alle crematoria in de wijde omgeving.

Bepaal zelf de volgorde van de ceremonie

Steeds vaker wordt de traditionele volgorde (bijeenkomst in kerk of aula-crematie-nazit) omgedraaid. De afscheidsbijeenkomst vindt dan plaats in de kerk of zalencentrum. Aansluitend vindt dan de condoleance/koffietafel plaats. Daar is dan bijna onbeperkt de tijd voor beschikbaar. 

Aan het eind van de dag kan dan met een klein familie gezelschap de overledene naar het crematorium begeleid worden. Veel crematoria hebben daarvoor een familiekamer of afscheidskamer beschikbaar. Geen grote aula, maar een intieme ruimte om met een klein groepje nog even samen te zijn.

Het is ook denkbaar om vanuit de zaal de overledene ‘uit te zwaaien’ en de gang naar het crematorium geheel door ons te laten verzorgen. Doordat in deze situaties minder tot geen gebruik gemaakt wordt van de crematoriumfaciliteiten zijn de kosten lager. Dit heet een ‘Stille crematie’.

Informatie bij crematoria in de omgeving Lingewaard

Alle crematoria hebben uitgebreide informatie op hun websites staan. Rond Lingewaard zijn de volgende crematoria het meest bekend:

 • Arnhem: Crematorium en begraafplaats Moscowa
 • Bemmel: Crematorium ’t Karbrugsche Veld
 • Dieren: Crematorium en begraafplaats Dieren
 • Doetinchem: Crematorium en (natuur)begraafplaats Slangenburg
 • Zutphen: Crematorium De Omarming
 • Ede: Crematorium Slingerbos
 • Nijmegen: Crematorium Jonkerbos
 • Nijmegen: Crematorium Waalstede
 • Beuningen: Crematorium Beuningen
 • Heteren: Crematorium FineVita
 • Ugchelen/Apeldoorn: Crematorium Heidehof
 • Uden: Crematorium De Wende

Wat kost cremeren?

In de regel zijn de kosten van cremeren veel lager dan die van begraven. De kosten verschillen per crematorium. Deze kosten zijn daarnaast afhankelijk van de keuzes die je maakt, bijvoorbeeld wat betreft de asbestemming.

De kosten voor het cremeren bevatten de volgende posten:

 • De crematie zelf (dus zonder ceremonie, maar inclusief de verplichte bewaartermijn in de algemene nis van het crematorium) kost gemiddeld € 1.300.
 • De asbestemming: als je de as zelf uitstrooit, zijn daar natuurlijk geen kosten aan verbonden. Maar er zijn alternatieven met de volgende gemiddelde kosten:
 • Uitstrooien van de as door het crematorium: meestal inbegrepen bij het crematietarief.
 • Een urn om de as in te bewaren: tussen de € 300 en € 500 (dit kan natuurlijk nog veel meer zijn, afhankelijk van je keuze).
 • De as bewaren in een urnenmuur: € 500 per 5 jaar.
 • Een nieuw urnengraf voor 5 jaar: € 750.

De genoemde bedragen zijn indicatief en kunnen afwijken.

Kunnen we jou verder helpen met het inzichtelijk maken van deze kosten? Dan helpen we je graag. Neem contact met ons op: 026 32 58 440. Wij kunnen je informeren en begeleiden.

Waar je ook woont,
wij staan voor je klaar

Om een overlijden te melden:
026 32 58 440

Tumulus uitvaart is gevestigd in Huissen, vlakbij Arnhem. Ons werkgebied strekt zich echter uit tot heel Oost-Nederland.

Uiteraard kun je ook van onze diensten gebruikmaken als je buiten de regio woont, of wanneer de uitvaart buiten de regio plaatsvindt.

Google reviews

(5/5)

Tumulus Uitvaart en
Rouwhuiskamer Huissen

Weverstraat 5
6851 AC Huissen
Routebeschrijving
Parkeren

Voor vragen of informatie zijn we telefonisch, via sms of WhatsApp bereikbaar op:
026 32 58 440

Stuur je liever een e-mail? Dat kan via:
info@tumulus.nl

Adres opslaan

Wil je ons aan je adresboek toevoegen?
Klik dan hier

Of scan deze code met je mobiel:

Tumulus vcard