Over ons
Vind jij het ook belangrijk om verder te kijken dan de standaard mogelijkheden voor een uitvaart? Ieder leven is immers anders. Onze missie is dat het afscheid een treffend portret wordt van wie iemand was.
Tumulus heeft met ruim 25 jaar ervaring een rijke geschiedenis. Sinds 1998 begeleiden wij families rondom afscheid. Samen met jou regelen wij alles voor, tijdens en na de uitvaart van je naaste en geven we vorm aan een afscheidsbijeenkomst die recht doet aan zowel jouw dierbare als aan jullie als naasten.
Hoe het begon
In 1998 zag de uitvaartwereld er heel anders uit dan nu. Zwarte pakken, veel standaardwerkwijzen en weinig persoonlijke invulling. Dat kan en moet anders, dacht oprichtster Joke van der Krans. Zij richtte Tumulus op en begeleidde families op een meer persoonlijke manier. Ze deed dat door overledenen op te baren in haar eigen Rouwhuiskamer of gewoon bij de mensen thuis. Maar ook door aandacht te schenken aan rituelen en écht de tijd te nemen om samen met de nabestaanden een waardig afscheid te realiseren. In 2012 verzorgde Tumulus de eerste natuurbegrafenis in Nederland. Deze, voor die tijd zeer vernieuwende manier van werken, is nog steeds de basis voor het Tumulus van nu.
In 2012 verzorgde Tumulus de eerste natuurbegrafenis in Nederland.
Tumulus
Tumulus betekent letterlijk grafheuvel en verwijst naar onze eigen historische begraafcultuur. Dergelijke grafheuvels worden in Nederland nog gevonden op de hoge zandgronden, zoals de Veluwe. Ze dateren uit de periode van de Klokbekercultuur. Resten uit die periode (2600 tot 2000 voor Christus) zijn in grote delen van West-Europa gevonden.
De essentie van die grafcultuur lag in het in stand houden van de herinnering aan de overledene; niet alleen de nadrukkelijke aanwezige grafheuvel, maar ook het meegeven van voorwerpen die al tijdens het leven eigendom waren van de overledene en die niet zo zeer zijn status en rijkdom, maar juist zijn functie binnen de gemeenschap aangaven.
Ontwikkeling
Joke van der Krans, later met haar man Jalb Schut, heeft Tumulus van 1998 tot 2019 met liefde en toewijding vormgegeven en opgebouwd. Toen het voor hen tijd werd om van hun pensioen te genieten, hebben zij Tumulus overgedragen aan Cunera Schaapveld. Cunera heeft in 2020 de Rouwhuiskamer in Huissen volledig verbouwd en gemoderniseerd. In 2022 werd Cunera ernstig ziek en moest zij noodgedwongen haar mooie bedrijf overdragen aan een collega. In de overdracht vond zij het erg belangrijk dat het bedrijf in goede handen zou komen. Haar opvolger moest iemand zijn die met net zoveel liefde en toewijding, aandacht voor nabestaanden en kennis van het vak, families zou begeleiden. Ze vond die opvolger in Stefan Boddenberg. Cunera overleed begin 2023.
Stefan aan het woord
Van oorsprong ben ik verpleegkundige. Als verpleegkundige zorgde ik veelal voor mensen in de laatste fase van hun leven. Van dichtbij maakte ik mee hoe mensen sterven. Ik ken hierdoor van nature het belang van luisteren, van aandacht hebben voor alle emoties. Daar maak ik ruimte voor als uitvaartbegeleider, naast de praktische kant – het ontzorgen. We kijken samen welke wensen er zijn voor de uitvaart. Ik geef advies en denk mee over alle mogelijkheden. Zorgen voor een uniek afscheid, dat doen we samen.
Met mijn vrouw Thessa, onze twee zoons en dochter woon ik in Arnhem. Mensen reageren regelmatig verrast als ze horen wat voor werk ik doe. Mijn oudste zoon omschrijft het zo mooi: “Papa helpt mensen die verdrietig zijn om iemand die dood is gegaan.” Het is voor mij een groot voorrecht om mensen in dit proces te mogen begeleiden.
Steeds vaker kreeg ik het gevoel dat ik in de fase na het overlijden van betekenis wilde zijn.
Toen in oktober 2022 de vraag kwam of ik Tumulus wilde overnemen van Cunera, voelde ik al heel snel dat ik die stap graag wilde zetten. In de gesprekken die volgden met Cunera werd ik geraakt door de liefde en aandacht die zij had voor haar bedrijf. Ook persoonlijk hadden we een klik, die meteen verder ging dan een zakelijke transactie. Wat ik belangrijk vind voor Tumulus is dat ik kan voortzetten wat Joke en Jalb, en later Cunera, hebben opgebouwd en dat ik daar mijn achtergrond, wie ik ben en mijn manier van werken aan kan toevoegen.
Uitbreiding van het team
De overname van Tumulus en de Rouwhuiskamer door Stefan betekende ook dat er twee bedrijven bij elkaar kwamen: Tumulus uitvaart en Stefan Boddenberg Uitvaartbegeleiding. Met als gevolg dat Stefan niet meer alleen alle aandacht aan nabestaanden kon geven. In korte tijd kwamen Loes, Anton en Gerrieke ons team versterken.
Als de uitvaartwensen van de overledene bekend zijn, zijn nabestaanden daar vaak erg mee geholpen.
Een Tumulus afscheid
De laatste verzorging
De laatste verzorging is één van de eerste dingen die na een overlijden gedaan moeten worden. Het is voor veel mensen een waardevol en troostgevend onderdeel in het hele proces van afscheid nemen. Juist daarom vinden wij het fijn om jou als nabestaande te betrekken bij de verzorging, mits je je hier goed bij voelt natuurlijk. Het is namelijk niet alleen waardevol en troostgevend, maar soms ook spannend. We begeleiden je graag in dit proces.
Samen het verhaal vertellen
Wij helpen jou het verhaal te vertellen van de persoon van wie je houdt. Als de uitvaartwensen van de overledene bekend zijn, zijn nabestaanden daar vaak erg mee geholpen. We zorgen ervoor dat families een aandeel hebben tijdens het afscheid en niet alleen toeschouwer zijn.
Kinderen en jongeren betrekken bij de uitvaart
Voor ons is het van belang dat iedereen zich gezien voelt. Daar horen kinderen en jongeren helemaal bij. We hebben altijd voorleesboekjes en knutselspullen bij ons. Maar kinderen kunnen ook een rol krijgen tijdens het afscheid zelf, bijvoorbeeld door ze de kist te laten beschilderen of mooie houten vlindersluitingen te gebruiken voor het sluiten van de kist.
Voor oudere kinderen kan het heel waardevol zijn om zelf een muziekstuk te kiezen dat ze passend vinden of om foto’s uit te zoeken. Samen zorgen we ervoor dat we de persoon die zij zo missen een mooi afscheid geven. Zo delen we een aantal dagen iets heel speciaals.
Goed afscheid nemen geeft houvast
Het afscheid is een eerbetoon aan het leven. Elk leven mag gevierd worden, hoe oud of jong iemand ook is geworden. Maar verdriet over het verlies is er altijd. Voor nabestaanden is een mooi afscheid de basis voor het volgende hoofdstuk. Het begin van een fase zonder de persoon die ze zo gaan missen. Wanneer in die belangrijke periode alle details kloppen, is er rust en ontstaat er ruimte voor goede rouwverwerking.
Wist je trouwens dat:
Tumulus onafhankelijk is?
Dat betekent dat het niet uitmaakt welke uitvaartverzekering je hebt en of je die hebt. Doordat wij niet zijn aangesloten bij een verzekeraar, kunnen we er juist voor iedereen zijn.
We dag en nacht bereikbaar zijn?
Ongeacht het tijdstip, nemen wij zelf de telefoon op. En als het nodig is, zijn we snel bij je om je te helpen.
Je het boekje ‘Mijn laatste wens’ gratis kunt opvragen?
Het helpt je om na te denken over je eigen uitvaartwensen. Kijk op deze pagina of neem contact met ons op. Ook een vrijblijvend gesprek behoort tot de mogelijkheden.
Ervaringen
Nabestaanden die wij hebben mogen begeleiden deelden hun ervaringen van het afscheid.
Respectvolle omgang
Wat moet je eigenlijk zeggen en vragen op het moment dat een dierbare nog niet weg is maar er wel al heel veel geregeld moet worden. En precies die twijfel en dat ongemak, daar ging Stefan zo respectvol mee om.
– Anet van Beek
Gaf me veel rust
Ik ben Loes erg dankbaar voor de mooie dag, haar organisatie, haar invoelend vermogen en -voor mijn overzicht heel fijn- de manier waarop Loes alles voor mij voorspelbaar maakte en steeds bereikbaar was. Gaf me veel rust.
– Milou Blankenheym
Dat voelde goed
Wat mij, als zoon, raakte was dat Stefan de mogelijkheid had besproken om mijn vader vanuit het rouwcentrum zelf naar de plaats van samenkomst te rijden. Dat wilde ik zeker en zo gezegd zo gedaan. Dat voelde goed, mijn vader en ik zaten altijd bij elkaar in de auto.
– Dirk-Jan van Stuijvenberg
De rozenkwarts is het symbool van universele liefde, de steen van het hart.
De symboliek van de huisstijl
Stefan vroeg Merijntje Betzema na de overdracht van Tumulus om een nieuwe uitstraling. Merijntje vertelt:
“Wat doe je als je de vraag krijgt om een nieuw ontwerp te maken voor zo’n prachtige onderneming die al zoveel betekenis heeft? Ik keek naar de waarde van wat was opgebouwd in de afgelopen jaren en ik keek naar het nu en vroeg Stefan naar de toekomst. Stefan vertelde wat zijn wensen maar ook zijn dromen zijn.
Gastvrijheid en warmte. Liefde voor het leven in de vorm van een bijzonder afscheid. Een link naar zijn achternaam en de symboliek van de grafheuvel verwerkt in een nieuwe stijl. Zo ontstonden de eerste kleurenpaletten en schetsen van beeldmerk en woordmerk.
Het kleurenpalet bestaat nu uit aardse kleuren die een natuurlijk en stevig fundament vormen, betrouwbaar zijn. Tegelijkertijd komt het jonge karakter en de frisheid van de jonge uitvaartondernemer naar voren in de koele tinten. Symbolisch gezien gaan de kleuren van koele water- en luchtkleuren naar warme, lichte en diepe roodtinten die voor liefde, vuur en aarde staan.
Je kunt verschillende symbolische waardes hechten aan het kleurenpalet: blauw geeft rust, troost, legt een verbinding met de lucht (de hemel) maar er zit ook een vleugje lavendel in de 2e blauwtint waarmee je verbinding kunt leggen met de meer esotherische gevoelens van de paarstinten (het hogere of spirituele). De zachte roze-tinten doen denken aan rozenkwarts. De donkerste rood, bordeaux, is een hele aardse kleur die ons juist weer terugbrengt naar het hier en nu – de belofte van het vertrouwen wat Tumulus uitstraalt: we gaan ervoor zorgen dat een uitvaart tot in de puntjes wordt verzorgd.
Ik liet de ronde vormen van het vorige logo achter en ontwierp een heuvel die uit transparante schuine vlakken bestaat. Het vervagen van de vlakken versterkt het gevoel van het vervloeien van het leven. Niet verdwijnen, nee, het krijgen van een andere vorm, zodat het afscheid een andere vorm van bewaren kan worden. De heuvel die ik tekende lijkt zichzelf te spiegelen aan de onderzijde: de relatie met een overleden dierbare blijft maar verandert van vorm.
Het bijzondere was toen ik de heuvel tekende er een link met de rozenkwarts ontstond die al aanwezig was in het ontwikkelde kleurenpalet. De rozenkwarts is het symbool van universele liefde, de steen van het hart. Het logo is door z’n schuine vlakken niet alleen een heuvel of kristal maar vormt een link naar Stefan’s achternaam.
Voor wie houdt van details: in verschillende ontwerpen zijn gedichten verwerkt van Boudewijn Betzema en Marcel Heerink. Gedichten die troost en verdieping kunnen geven in een periode van het leven waarin je dat soms keihard nodig kunt hebben. We willen hiermee een stukje diepgang geven aan de uitstraling van Tumulus.
De uitstraling van de huisstijl heeft een warme, vriendelijke uitstraling gekregen die ontstond op basis van de voorgaande huisstijlen en de geschiedenis van Tumulus met de frisse blik van Stefan en zijn team zodat het ook heel eigen geworden is. Een ontwerp dat weet heeft van een rijk verleden en kijkt naar het nu en een gewenst waardevolle toekomst.”
Als de kou komt
van over de bergen,
hard en scherp,
wie zal ik zijn?
Als de nacht komt,
een duistere deken,
alles dooft,
wie zal ik zijn?
Een geest in de wind,
een stem in de stilte,
een stamelend kind,
een vlam in de kilte?
En jij, m’n kind,
je armen trillend
naar mij strekkend
in de nacht?
Als de kou komt
van over de bergen,
hard en scherp,
zal ik er zijn
©Marcel Heerink,
uit: Eindeloze eenheid
Gevelsteen naast onze Rouwhuiskamer
Toon Rijkers uit Wageningen ontwierp en maakte de gevelsteen ter ere van het 10 jarig bestaan van Tumulus in 2008.
De moderne gevelsteen van Tumulus toont een boom met knoestige robuuste wortels, een stevige stam en een weelderig bladerdek. De boom symboliseert het leven zelf (het uitbotten in de lente), de cyclus van het leven (de groei en bloei in de zomer) en de dood (de vruchtbezetting en het verval in de herfst en de rust van de winter). De vorm van de boom, inclusief het wortelstelsel, is daarom ook een cirkel. Daarbij maken de wortels contact met de aarde en staan de takken in verbinding met de hemel. De boom verbindt dus het aardse en het bovennatuurlijke.
In de kroon zit een kraai met een gouden sleutel in zijn snavel. De kraai is natuurlijk een grapje als verwijzing in de volksmond naar de niet zo complimenteuze naam voor uitvaartbegeleiders. De gouden sleutel verwijst naar de sleutel die nabestaanden van de in de rouwhuiskamer opgebaarde overledene krijgen om zo op ieder door henzelf gewenst tijdstip bij de overledene te kunnen zijn. De sleutel is van goud om nadruk te geven aan deze prachtige uitgebreide vorm van zorg voor overledenen en de begeleiding van hun naasten in de dagen voorafgaand aan de uitvaart zelf.
Onder de wortels liggen enkele kruiken, een hoopje glas en 3 sigaren met ieder een gouden bandje. Het woord Tumulus is Romeins voor grafheuvel. Een grafheuvel is een heuvel uit de oudheid waarin de doden hun laatste rustplaats kregen. In deze grafheuvels werden vaak gebruiksvoorwerpen en sieraden bijgelegd als gift en ter verering aan de gestorvene. De kruiken en het hoopje glas verwijzen hiernaar. De drie liggende sigaren verwijzen naar de voormalige bestemming van het pand als sigarenfabriek uit 1870.
Het opschrift Pax Intrantibus is Latijn en betekent:
“vrede aan hen die hier binnentreden”.
De boom verbindt het aardse en het bovennatuurlijke.
Waar je ook woont, we staan voor je klaar
Om een overlijden te melden: 026 32 58 440
Tumulus uitvaart is gevestigd in Huissen, vlakbij Arnhem.
Ons werkgebied is echter breder. Wij zijn regelmatig werkzaam in de volgende gemeenten en plaatsen:
- Lingewaard (waaronder Huissen, Angeren, Bemmel, Doornenburg en Gendt)
- Arnhem (waaronder Elden)
- Overbetuwe (waaronder Elst)
- Duiven
- Westervoort
- Zevenaar
- Renkum (waaronder Oosterbeek)
- Rheden (waaronder Velp)
- Rozendaal
Doordat een aantal van onze teamleden roots in Twente heeft, werken wij op verzoek ook geregeld in en rondom Enschede, Hengelo en Oldenzaal.
Uiteraard kun je ook van onze diensten gebruikmaken als je buiten deze regio’s woont, of wanneer de uitvaart buiten de regio plaatsvindt.