Duurzame uitvaart

Verduurzaam je uitvaart in kleine stappen

Op het moment dat je kiest voor een duurzaam leven, denk je bijvoorbeeld aan het verduurzamen van je garderobe, isoleren van je huis of vaker de fiets pakken in plaats van de auto. Maar heb je er weleens bij stilgestaan dat het mogelijk is om jouw uitvaart of die van je naaste zo duurzaam mogelijk te maken? Omdat we de vraag naar duurzame uitvaarten vaker krijgen, hebben we de mogelijkheden voor je op een rij gezet.

Om maar met de deur in huis te vallen: de meeste uitvaarten zijn helemaal niet zo duurzaam. Per onderdeel en in kleine stappen kun je de keuzes zo maken dat ze vriendelijker zijn voor het milieu. Vraag je daarbij altijd af wat voor jou of je naaste past. Welke keuze is goed voor jou als mens en klopt deze bij je duurzame visie?

De meest duurzame oplossing: Natuurbegraven

Bij natuurbegraven geef je jouw lichaam terug aan de natuur en word je als het ware opgenomen in de cirkel van het leven. Het lichaam van de overledene wordt begraven in een natuurgebied, een bloemenveld of bosgebied. De grafrust is eeuwigdurend, een natuurgraf wordt niet meer geruimd.

Wil je meer weten over natuurbegraven? Kijk dan hier.

Aan een natuurbegrafenis wordt een aantal eisen gesteld die de impact op het milieu zo laag mogelijk maken. Daar kun je je door laten inspireren voor de keuzes die je maakt voorafgaand aan de crematie en traditionele begrafenis.

Wat kun je doen om die kleine, duurzame stappen te zetten?

Kies voor een biologisch afbreekbare omhulling

Bij natuurbegraven ben je verplicht te kiezen voor een omhulling die bestaat uit natuurlijke materialen. De kist kan bijvoorbeeld van massief FSC-gekeurd hout of twijgen van riet zijn. Een wade kan van katoen, hennep, wol of linnen zijn. Laat je inspireren door deze keuzes voor natuurlijke materialen, ook als een crematie of een traditionele begrafenis beter bij jou of je naaste past.

Kies voor kleding die biologisch afbreekbaar is

We kleden de overledene mooi aan. Sta op dit punt eens stil bij de kledingkeuze en kies kleding die gemaakt is van 100% natuurlijke materialen die biologisch afbreekbaar zijn. Katoen, hennep, linnen, wol. Laat panty’s en polyester kledingstukken of sieraden van plastic weg. Deze keuze zorgt bij een crematie voor minder giftige schadelijke stoffen in de lucht en bij de natuur- en traditionele begrafenis kan de kleding opgenomen worden door de natuur.

Maak het vervoer zo min mogelijk belastend voor het milieu

Er zijn steeds meer elektrische rouwauto’s in te zetten voor het vervoer naar de uitvaart. Vanuit Tumulus werken we samen met Correct Monnereau. Zij zijn op de hoogte van de meest duurzame ontwikkelingen op het gebied van rouwvervoer. Ze bieden bijvoorbeeld auto’s aan die rijden op biobrandstof en ze beheren een groot natuurgebied waarmee ze zorgen voor CO2-reductie.

Wist je dat er ook andere alternatieven zijn? Zoals een rouwbakfiets? Of wat vind je van de speciale uitvaartbus? In het midden van de bus komt de kist met de overledene te staan. Nabestaanden kunnen rondom plaatsnemen. De overledene wordt op deze wijze omringd door mensen die nabij waren. Dit scheelt niet alleen een hele rouwstoet aan auto’s maar is ook een bijzonder liefdevolle manier om samen met de overledene de laatste reis te maken.

Maak impact, zeg het met bloemen

Misschien niet het eerste voorbeeld waaraan je denkt: de bloemen! Bloemen vergaan op een natuurlijke manier na de uitvaart en de negatieve effecten daarvan lijken misschien minimaal maar schijn bedriegt. De bloemenindustrie is een van de meest vervuilende op de wereld.

Bloemen weglaten van een uitvaart is een logische optie waaraan je kunt denken, maar die keuze past niet bij elk mens. Het kan bijvoorbeeld als kaal, leeg of onpersoonlijk worden ervaren voor de nabestaanden als er geen bloemen zijn of mogen worden meegebracht. Natuurlijk denken wij ook graag creatief mee over alternatieven om de uitvaart aan te kleden.

Bij een natuurbegraafplaats vraagt men de nabestaanden vaak een tak of bloem mee te brengen uit de eigen tuin.

Bij een natuurbegraafplaats vraagt men de nabestaanden vaak een tak of bloem mee te brengen uit de eigen tuin. Deze verzameling bloemen en takken vormt op het moment van het afscheid een bijzonder mooi en uniek rouwstuk. Iedereen die naar de uitvaart is gekomen geeft op deze wijze een persoonlijke touch aan dit moment.

Je kunt ook kiezen voor de bloemenband: een elastieken band met insteekhoesjes wordt om de kist aangebracht. Nabestaanden kunnen de eigen meegebrachte bloemen of takken insteken. Dit is naast heel persoonlijk en milieuvriendelijk een kostenbesparende oplossing.

Wil je graag een traditioneel bloemstuk laten maken? Kies dan voor biologisch geteelde bloemen en een oase die 100% afbreekbaar is in de natuur. Laat linten van polyester weg en kijk naar mogelijkheden gemaakt van natuurlijk materiaal.

Zelfs met de rouwkaart kun je impact maken

Kies bijvoorbeeld voor een kaart en envelop gemaakt van gerecycled papier of met een FSC-keurmerk. Denk aan drukwerk gedrukt met biologisch afbreekbare inkt zonder giftige pigmenten. Of wat steeds gebruikelijker wordt: verstuur de rouwkaart digitaal of maak via social media bekend wanneer en waar de uitvaart plaatsvindt.

De koffietafel: kies voor fairtrade en biologisch

Wil je na de afscheidsceremonie een koffietafel houden met de nabestaanden? Overweeg een keuze voor biologische fairtrade koffie en thee, hapjes en drankjes geleverd door biologische winkels uit de omgeving of zet een biologische cateraar in voor dit gedeelte van het afscheid.

Mocht dit mogelijk zijn: kies voor een elektrische crematie

Voor cremeren is veel energie nodig. Daar komt bij dat gas niet wordt gezien als een milieuvriendelijke oplossing. Er zijn steeds meer crematoria die elektriciteit in plaats van gas inzetten voor het crematieproces. Wij zijn op de hoogte van de ontwikkelingen en houden deze goed in de gaten zodat we je kunnen helpen hiervoor te kiezen, als dit jouw voorkeur of die van je naaste heeft.

Vanaf het moment dat dit mogelijk is in Nederland: kies voor resomeren of veraarden

Twee technieken die stukken minder energie verbruiken dan cremeren, zijn resomeren en veraarden. Deze technieken zijn milieuvriendelijk en energieneutraal maar nog niet beschikbaar in Nederland.

Door middel van water en een alkalische vloeistof die onder hoge druk wordt gezet, wordt het lichaam van de overledene als het ware opgelost. Het water dat overblijft is steriel en kan na filtering worden weggespoeld. Er blijft alleen een stof over, vergelijkbaar met wat er van het lichaam van de overledene overblijft na een crematie. Deze stof kun je bewaren in een urn of uitstrooien.

Veraarden is een nieuwe kijk op het leven en de dood. Een zoektocht naar een antwoord op deze vraag: Kunnen we na ons leven iets herstellen voor de aarde? Het idee van veraarden is dat een lichaam na overlijden een natuurlijk transformatieproces in kan gaan, waarbij de kracht van de natuur zo goed als mogelijk wordt benut. Met een zo laag mogelijke milieubelasting zal het lichaam op een natuurlijke manier transformeren tot voedzame aarde. Deze techniek is nog in ontwikkeling (bron: veraarden.nl).

Twee technieken die stukken minder energie verbruiken dan cremeren, zijn resomeren en veraarden

Voordat resomeren of veraarden in Nederland mogen worden toegepast zal de wet op lijkbezorging moeten worden aangepast. Ook van deze ontwikkelingen blijven wij op de hoogte en op het moment dat deze optie jouw voorkeur of die van je naaste heeft, gaan we samen kijken wat er mogelijk is.

Alles staat of valt met de juiste voorbereiding

Welke duurzame keuzes je ook maakt, alles staat of valt met de juiste voorbereiding. Wij zorgen ervoor dat we op de hoogte zijn van alle mogelijkheden en veranderingen in de uitvaartwereld. Mede door de partners met wie we samenwerken, kun je erop vertrouwen dat we je goed kunnen adviseren als je wilt kiezen voor een zo duurzaam mogelijke uitvaart. Voor jezelf of voor je naaste.

Het gaat erom dat je goed luistert naar wat jij zou willen, naar wat past bij jou of je naaste. Welke mogelijkheden om het milieu minder te belasten spreken jou aan of passen bij je naaste?

Zijn er bij leven al duurzame keuzes die je zou willen vastleggen in het boekje ‘Mijn laatste wens’? Of wil je met een van ons in gesprek over de keuzes die je zou willen maken?

Welke mogelijkheden om het milieu minder te belasten spreken jou aan of passen bij je naaste?

Het boekje vraag je aan via deze pagina, een gesprek kun je hier aanvragen. We kijken graag samen met jou naar wat je kunt doen om de uitvaart zo duurzaam en persoonlijk mogelijk te maken.

Meer lezen over de meest duurzame keuze?

Stefan werd geïnterviewd voor Vakblad Uitvaart door Gonneke Bonting over de toename van natuurbegraven. Je kunt het artikel lezen via deze link.

Waar je ook woont,
wij staan voor je klaar

Om een overlijden te melden:
026 32 58 440

Tumulus uitvaart is gevestigd in Huissen, vlakbij Arnhem. Ons werkgebied strekt zich echter uit tot heel Oost-Nederland.

Uiteraard kun je ook van onze diensten gebruikmaken als je buiten de regio woont, of wanneer de uitvaart buiten de regio plaatsvindt.

Google reviews

(5/5)

Tumulus Uitvaart en
Rouwhuiskamer Huissen

Weverstraat 5
6851 AC Huissen
Routebeschrijving
Parkeren

Voor vragen of informatie zijn we telefonisch, via sms of WhatsApp bereikbaar op:
026 32 58 440

Stuur je liever een e-mail? Dat kan via:
info@tumulus.nl

Adres opslaan

Wil je ons aan je adresboek toevoegen?
Klik dan hier

Of scan deze code met je mobiel:

Tumulus vcard