Begrafenis

Begraafplaatsen voor iedereen

Bij de keuze voor een begraafplaats ben je niet beperkt tot de begraafplaats in je eigen woonplaats of gemeente. Elke Nederlandse gemeente heeft in ieder geval één Algemene Begraafplaats. Iedereen kan hier een verzoek tot begraven indienen. De Gemeente bepaalt wel de regels rond uitgifte van de plek (keuzemogelijkheid of op volgorde; eisen waaraan een monument moet voldoen) en vooral ook de kosten van grafrechten en inlage (gereedmaken en sluiten van het graf).

Bijzondere Begraafplaatsen

Daarnaast zijn er zogenoemde Bijzondere Begraafplaatsen. Dat zijn “particuliere” begraafplaatsen, eigendom van bijvoorbeeld een kerk of organisatie als Natuurbegraven Nederland. Hier kunnen aparte toegangsregels van toepassing zijn: kleine begraafplaatsen rond een kerk of Joodse begraafplaatsen zijn meestal alleen voor het begraven van de eigen geloofsgenoten beschikbaar. Heb je over deze zaken vragen, neem dan contact met ons op. Wij kunnen je hierover uitgebreid informeren.

De kosten van de grafrechten voor een natuurbegraafplaats zijn eenmalig, want eeuwigdurend.

Voor welke termijn en voor hoeveel personen?

Op de meeste begraafplaatsen worden nieuwe graven uitgegeven voor een termijn van 20 jaar. Daarna kan er per 10 (soms 5) jaar verlengd worden. Afhankelijk van de bodemgesteldheid kan er een keuze gemaakt worden of er één, twee of soms drie personen in een graf boven elkaar begraven mogen worden. 

Bij het aanvragen van een grafplek wordt altijd een rechthebbende opgegeven. Dat kan in principe iedereen zijn: de overgebleven partner, een van de kinderen, een onafhankelijke executeur testamentair. Deze rechthebbende is de enige persoon die kan bepalen wie als tweede of derde in het graf begraven mag worden. Bij overlijden van de rechthebbende, of deze in het betreffende graf begraven gaat worden of niet, is het belangrijk om een nieuwe rechthebbende op te geven aan de begraafplaatsadministratie.

Een steeds populairdere vorm van begraven is natuurbegraven. Daarover lees je meer op deze pagina.

Wat kost een graf?

Het begraven van je dierbare is in de regel duurder dan cremeren. Dit komt omdat er 3 verschillende kostenposten bij komen kijken:

  • De grafrechten (vaak komen daar nog algemene onderhoudskosten bij): de kosten voor de rechten van een graf verschillen per gemeente. Gemiddeld kost in Nederland een particulier eenpersoonsgraf (voor 20 jaar en daarna mogelijkheid om te verlengen) op een begraafplaats € 2.900.
  • Het graf delven: ook deze kosten zijn per gemeente verschillend. Gemiddeld genomen, moet je denken aan € 900,00 voor het openen en sluiten van het graf.
  • Het grafmonument of de grafsteen: deze kosten zijn afhankelijk van de keuzes die je maakt. Een steenhouwer zal je hier meer over kunnen vertellen.

Wat kost een natuurgraf?

De kosten van een graf op een natuurbegraafplaats zijn over het algemeen een stuk lager dan die van een graf op een ‘normale’ begraafplaats. Dat komt omdat er op een natuurbegraafplaats geen onderhoudskosten zijn en er geen grafmonument kan worden geplaatst. Daarnaast zijn de kosten voor de grafrechten eenmalig, want eeuwigdurend. Je hebt te maken met 2 kostenposten:

  • De grafrechten: je moet denken aan een bedrag van ongeveer € 4.000 (eenmalig, want het is een graf ‘voor altijd’ en er zijn meestal geen onderhoudskosten)
  • Het graf delven: gemiddeld € 600.

Wil je meer weten of overleggen wat je kunt doen om alvast een begraafplaats te reserveren? Neem dan contact met ons op: 026 32 58 440. Wij kunnen je informeren en begeleiden.

Waar je ook woont,
wij staan voor je klaar

Om een overlijden te melden:
026 32 58 440

Tumulus uitvaart is gevestigd in Huissen, vlakbij Arnhem. Ons werkgebied strekt zich echter uit tot heel Oost-Nederland.

Uiteraard kun je ook van onze diensten gebruikmaken als je buiten de regio woont, of wanneer de uitvaart buiten de regio plaatsvindt.

Google reviews

(5/5)

Tumulus Uitvaart en
Rouwhuiskamer Huissen

Weverstraat 5
6851 AC Huissen
Routebeschrijving
Parkeren

Voor vragen of informatie zijn we telefonisch, via sms of WhatsApp bereikbaar op:
026 32 58 440

Stuur je liever een e-mail? Dat kan via:
info@tumulus.nl

Adres opslaan

Wil je ons aan je adresboek toevoegen?
Klik dan hier

Of scan deze code met je mobiel:

Tumulus vcard