Opbaring

Opbaren, wat zijn de mogelijkheden?

In de periode tussen het overlijden en het afscheid nemen van de overledene tijdens de uitvaart, zijn er verschillende mogelijkheden voor het opbaren van de overledene.

Opbaren kan thuis, in een uitvaartcentrum, in de Rouwhuiskamer of soms ook in een verpleeghuis als iemand daar overleden is.

Opbaring thuis

Een opbaring in huiselijke omgeving wordt door nabestaanden vaak als fijn ervaren. Het is een belangrijke periode waarin je de overledene voor het laatst kunt zien. Dat geldt zeker ook voor kinderen, die er vaak heel gewoon mee omgaan.

De gedachte dat iemand in een prettige omgeving verblijft, waar de dierbaren in eigen tempo en op eigen wijze afscheid kunnen nemen, is troostend. Daarom zullen we altijd met jou bespreken of een thuisopbaring voor jou tot de mogelijkheden behoort en wenselijk is. Zo niet, dan zullen we op zoek gaan naar een uitvaartcentrum bij jou in de buurt, waar de sfeer zo huiselijk mogelijk is. 

De gedachte dat iemand in een prettige omgeving verblijft, waar de dierbaren in eigen tempo en op eigen wijze afscheid kunnen nemen, is troostend

Wij beschikken zelf over de Rouwhuiskamer in Huissen. Hier heb je veel ruimte en privacy. Ook krijg je een eigen sleutel waardoor je er op ieder moment terecht kunt.

Hoe baren we de overledene op?

Het is belangrijk om in de tijd tussen overlijden en de dag van de uitvaart goed voor het lichaam van de overledene te zorgen, zodat nabestaanden op een prettige manier afscheid kunnen nemen. Welke manier van opbaren er ook wordt toegepast, we zorgen ervoor dat er dagelijks controle plaatsvindt. Afhankelijk van de wensen, kunnen we de overledene opbaren op een koelplaat, op graszoden, na een lichte balseming (thanatopraxie) of door gebruik te maken van de Bio Sac 200-methode.

We leggen je hieronder uit wat dit allemaal betekent.

Koelen van het lichaam door een koelplaat

We leggen de overledene op een koelplaat waar een deken overheen ligt. Dit kan op bed, op een opbaarbed of in een kist. We dekken de overledene half toe met een deken. Dit mag ook een eigen deken zijn. 

Voordelen:

  • Na het geven van de laatste zorg zijn er geen extra handelingen nodig.
  • Je dierbare overledene kan direct na de laatste verzorging opgebaard worden; thuis of in het uitvaartcentrum


Nadelen:

  • Het lichaam van de overledene voelt koud aan
  • Je hoort de motor van de koeling zachtjes zoemen

Koelen van het lichaam door graszoden

Een oude techniek van opbaren die nieuw leven ingeblazen is, is dat van opbaren op een bedje van frisse graszoden. De overledene ligt op een opbaarplank boven de graszoden. Een paar keer per dag besproeien wij (of de familie) de graszoden met water waaraan wij vloeibare silicium en rozemarijn etherische olie hebben toegevoegd. Het gras blijft onder de baar groeien en soms groeit er zelfs nog een bloemetje tussen het gras.

Voordelen:

  • Het is een natuurlijke vorm van opbaren waarbij geen elektrische apparaten nodig zijn.
  • Deze opbaring is zowel thuis als in een uitvaartcentrum mogelijk
  • De combinatie van natuurlijke koeling en het verzorgen van het “tuintje” kan heel troostend werken.


Nadelen:

  • In de zomer, als het warm is, moeten we soms toch gebruikmaken van icepacks dicht bij het lichaam, een airconditioner aanzetten of toch nog een koelplaat gebruiken.

Lichte balseming, oftewel thanatopraxie

Sinds 1 januari 2010 is thanatopraxie in Nederland toegestaan. Dit is een vorm van conservering van het overleden lichaam door een lichte balseming. Een koeling is dan niet nodig, het lichaam behoudt zijn natuurlijke kleur en kan op kamertemperatuur blijven. Thanatopraxie is een specialistische behandeling die we met de hulp van een vaste thanatopracteur aanbieden. Tijdens de behandeling, wordt een conserverend middel in de bloedbaan van de overledene ingebracht en worden alle eigen lichaamsvloeistoffen afgevoerd. Ondertussen masseert de thanatopracteur het lichaam van de overledene zacht om een goede verdeling van de conserverende vloeistoffen te krijgen.

Voordelen:

  • De overledene ziet er natuurlijker uit en voelt zacht en ‘aanraakbaar’ (niet zo koud) aan
  • Er is geen koeling nodig


Nadelen:

  • Balsemen is een ‘invasieve’ (medische) ingreep. Er vindt een groot aantal handelingen plaats aan het lichaam van de overledene, voordat hij of zij opgebaard kan worden.
  • Thanatopraxie is duurder dan opbaren met behulp van een koeling of graszoden.

Bio Sac 200-methode

Sinds 2018 wordt een opbaring steeds vaker verzorgd met behulp van de Bio Sac 200-zakjes. Dit zijn twee filters die op de droge en gedesinfecteerde blote huid van de buik (net onder de navel) gelegd worden. De twee hoofdbestanddelen in de zakjes (actieve koolstof en geïmpregneerde klei) absorberen gassen en geuren. Hierdoor wordt het lichaam op een natuurlijke manier geconserveerd.

Voordelen:

  • Het lichaam blijft op kamertemperatuur.
  • Het is een volledig natuurlijke methode, passend bij de duurzame uitvaart.


Nadelen:

  • Het gebruik van de Bio Sac 200 wordt ‘spannender’ als iemand na ziekte is overleden.
  • Het is niet mogelijk om ‘bij te koelen’, bijvoorbeeld door de hulp van icepacks, zoals bij het opbaren op graszoden.

Wat is voor jou belangrijk? 

Ook al zijn er verschillende mogelijkheden, vaak wordt gekozen voor het opbaren op een koelplaat. Bedenk goed wat voor jou belangrijk is tijdens de opbaring, dan kunnen wij je helpen de juiste keuze te maken.

Waar je ook woont,
wij staan voor je klaar

Om een overlijden te melden:
026 32 58 440

Tumulus uitvaart is gevestigd in Huissen, vlakbij Arnhem. Ons werkgebied strekt zich echter uit tot heel Oost-Nederland.

Uiteraard kun je ook van onze diensten gebruikmaken als je buiten de regio woont, of wanneer de uitvaart buiten de regio plaatsvindt.

Google reviews

(5/5)

Tumulus Uitvaart en
Rouwhuiskamer Huissen

Weverstraat 5
6851 AC Huissen
Routebeschrijving
Parkeren

Voor vragen of informatie zijn we telefonisch, via sms of WhatsApp bereikbaar op:
026 32 58 440

Stuur je liever een e-mail? Dat kan via:
info@tumulus.nl

Adres opslaan

Wil je ons aan je adresboek toevoegen?
Klik dan hier

Of scan deze code met je mobiel:

Tumulus vcard