Kisten

Welke grafkist kies je?

Of je nu zelf aangeeft welke wensen je hebt voor je uitvaart of dit overlaat aan je nabestaanden, één vraag na een overlijden is onvermijdelijk: hoe wordt de overledene omhuld? Omdat er talloze mogelijkheden zijn en zaken om rekening mee te houden, hebben we voor je op een rij gezet waarmee je rekening kunt houden en waaruit je kunt kiezen.

Op deze pagina zoomen we in op de keuze voor een grafkist als vorm, maar je kunt ook kiezen voor een lijkwade. Hierover vertellen we meer op deze inspiratiepagina over lijkwaden.

Van welke materialen kan een grafkist zijn gemaakt?

“Waar kan een grafkist niet van zijn gemaakt?” kunnen we beter zeggen. Er is zo ontzettend veel mogelijk. De wet geeft alle ruimte voor een unieke, eigen keuze en zegt alleen: het lichaam van de overledene moet bedekt zijn tijdens vervoer en tijdens het begraven en gecremeerd worden.

Er is zelfs een grafkist die bestaat uit levend materiaal.

Er zijn grafkisten van spaanplaat, massief hout, houtvezel, karton, maar er zijn ook manden gevlochten van riet, bananenblad of wilgentenen. Een mand kan een gesloten structuur hebben maar er zijn ook gevlochten omhullingen waar je doorheen kijkt. Dan leg je de overledene bijvoorbeeld in een wade. Er is zelfs een grafkist die bestaat uit levend materiaal: schimmel, of beter: mycelium, vormt hierbij de kist.

Kun je zelf je grafkist ontwerpen? Ja dat kan!

Maar houd rekening met de regels van de plek waar je begraven of gecremeerd wordt.

Bij cremeren – sommige materialen beschadigen de techniek van de oven.

Er mag geen metaal aan de kist zitten, zorg voor houten handgrepen of zorg ervoor dat metalen onderdelen aan de kist demontabel zijn. Bedenk je ook dat de afmetingen van de kist heel belangrijk zijn, omdat de invoeropening van de crematieoven ook beperkt is.

Bij een natuurbegrafenis – houd rekening met het milieu, de materialen moeten kunnen vergaan in de grond.

Kies natuurlijke materialen, spaanplaat is niet toegestaan, omdat die slecht is voor het milieu vanwege de lijm die erin is verwerkt. Maar ook een kist met een laagje fineer van kunststof is niet toegestaan. Het beste kies je voor een kist, mand of wade van onbehandeld natuurlijk materiaal, zoals een massief populieren houten of eiken houten kist.

Vraag je je af wat er precies wel en niet kan?

Wij begeleiden je graag in dit proces en helpen je altijd om keuzes te maken die passen bij de wensen en bij wat er wel en niet mag.

Milieuvriendelijkheid en grafkisten

Wil je een zo milieuvriendelijke grafkist kiezen omdat je het milieu zo min mogelijk wilt belasten? De keuze bij de leveranciers van grafkisten is de laatste jaren steeds groter geworden en beter ingericht op zo min mogelijk belasting van het milieu. Waar voorheen de spaanplaatkist het meest verkocht wordt, zie je nu heel veel andere oplossingen.

Hoe maak je de keuze voor de juiste grafkist?

Als je na het lezen van deze informatie denkt: ik weet wat ik wil! Vraag dan het boekje ‘Mijn laatste wens’ aan. Je kunt jouw wensen vastleggen in dit wensenboekje dat wij speciaal daarvoor hebben ontwikkeld.

Als er niets is vastgelegd door de overledene, gaan we in gesprek met de nabestaanden over het leven van de overledene en onderzoeken samen wat een juiste keuze kan zijn.

Een paar voorbeelden:

  • Stel de overledene was timmerman, hoe mooi is het dan om te kiezen voor een zelfgemaakte kist van massief hout?
  • Of de overledene had een passie voor mooie stoffen. Dan is het logisch om te kijken wat er mogelijk is met een lijkwade van stof.
  • Hield de overledene van bloemen? Dan kun je een bloemenprint op de kist laten drukken of werken met echte bloemen verwerkt in een rieten mand.

De kist beschilderen of versieren

Je kunt ervoor kiezen om samen met de nabestaanden, familie of kleinkinderen de grafkist of het deksel van de kist te beschilderen of versieren met andere materialen. Het is een bijzonder proces om dit samen te doen. We horen achteraf altijd dat dit bijdraagt aan het verweven van het verlies, het helpt om zo’n rouwproces samen te doorleven.

De kist versieren kan in het huis van de overledene plaatsvinden, in de Rouwhuiskamer of in een ander rouwcentrum, of zelfs nog bij leven bijvoorbeeld als er sprake is van geplande euthanasie of verwacht overlijden. Wij zorgen ervoor dat de materialen voorhanden zijn en stemmen met de nabestaanden af wat het mooiste moment is voor dit onderdeel.

Sluiten van de kist

Een kist wordt normaal gesproken gesloten met een schroef met houten bolletje. Radbout Spruit heeft een ontwerp gemaakt van een houten sluiting in de vorm van een vlinder. De vlinders kunnen worden versierd door familieleden en kleinkinderen. Het maakt de beleving van het sluiten van de kist zachter en kinderen kunnen betrokken worden bij dit moment van sluiten.

De vlinders staan symbool voor het afscheid nemen en zij zitten op de kist rondom hun dierbare. Naderhand kunnen de vlinders mee naar huis worden genomen. Er zitten kaarshouders bij de houten vlinder. Zo kun je naderhand een eigen gedenkplekje inrichten en een kaarsje branden.

Wat kost nu eigenlijk zo’n grafkist?

Het is soms best lastig om over de kosten van een uitvaart te praten, maar het is zo belangrijk om hier helder en transparant over te zijn. Een rol voor ons als uitvaartbegeleider. Wij laten zoveel mogelijk van de keuzes en bijbehorende kosten zien tijdens het voorbereiden van de uitvaart of tijdens een oriënterend gesprek. De reikwijdte van de kosten voor een grafkist is enorm.

Het is soms best lastig om over de kosten van een uitvaart te praten, maar het is zo belangrijk om hier helder en transparant over te zijn

De goedkoopste grafkist kost op dit moment zo’n € 250,-. In de prijsklasse daarboven zijn er heel veel kisten die tussen de € 500,- en € 1.000 kosten. Zoek je Italiaanse ontwerpen of typisch Amerikaanse kisten dan zijn de kosten nog een stuk hoger. De meeste mensen kiezen voor het gemiddelde hiervan.

Belangrijk dus om te zorgen dat je de kosten op een rij hebt en een bedrag of verzekering hebt om deze kosten te dekken.

Meer weten?

Wil je meer weten over de mogelijkheden van de grafkist en wil je met ons in gesprek over jouw wensen? We komen graag bij je langs. Maak gerust een afspraak of vraag alvast het boekje ‘Mijn laatste wens’ aan.

Waar je ook woont,
wij staan voor je klaar

Om een overlijden te melden:
026 32 58 440

Tumulus uitvaart is gevestigd in Huissen, vlakbij Arnhem. Ons werkgebied strekt zich echter uit tot heel Oost-Nederland. 

Uiteraard kun je ook van onze diensten gebruikmaken als je buiten de regio woont, of wanneer de uitvaart buiten de regio plaatsvindt.

Google reviews

(5/5)

Tumulus Uitvaart en
Rouwhuiskamer Huissen

Weverstraat 5
6851 AC Huissen
Routebeschrijving
Parkeren

Voor vragen of informatie zijn we telefonisch, via sms of WhatsApp bereikbaar op:
026 32 58 440

Stuur je liever een e-mail? Dat kan via:
info@tumulus.nl

Adres opslaan

Wil je ons aan je adresboek toevoegen?
Klik dan hier

Of scan deze code met je mobiel:

Tumulus vcard