Na het overlijden komt het moment waarop we het lichaam van jouw dierbare voor de laatste keer verzorgen en kleden. De laatste zorg is voor veel mensen een waardevol en troostgevend onderdeel in het hele proces van afscheid nemen. Juist daarom vinden wij het fijn om jou als nabestaande te betrekken bij de verzorging, mits je je hier goed bij voelt natuurlijk. Het is namelijk niet alleen waardevol en troostgevend, maar soms ook spannend. We vertellen je graag wat er bij een laatste verzorging komt kijken.
De laatste verzorging: wat houdt dat in?
De laatste verzorging bestaat voornamelijk uit het wassen en kleden van het lichaam. Daarnaast verzorgen we het haar en de nagels en worden de ogen en mond van de overledene met zorg gesloten.
Naast deze handelingen komt de volgende zorg, indien nodig, ook voor bij de laatste verzorging na een overlijden:
- Incontinentie-materiaal aanbrengen
- Verwijderen van een katheter, infuusnaalden, pacemaker of ICD
- Stoma verschonen
- De verzorging van wonden
- Koelen van de overledene
- Scheren
- Make-up aanbrengen
Na de laatste verzorging kan de overledene worden opgebaard, thuis, in onze Rouwhuiskamer of op een andere locatie.
Neem vooral eerst de tijd om stil te staan bij het overlijden van jullie dierbare
Wie voert de laatste verzorging uit?
Wij begeleiden je graag bij de laatste verzorging. Afhankelijk van jouw wensen kun je ons helpen. Soms bij de volledige verzorging en soms is alleen het kammen van de haren of op een afstandje toekijken al genoeg. We nemen de tijd voor je.
We ervaren regelmatig dat het moment van laatste verzorging samen te beleven, verbinding geeft. Juist daarom begeleiden wij de laatste verzorging graag zelf en hoeven we deze diensten niet extern in te huren. Zo heb jij een vast vertrouwd gezicht tijdens de begeleiding van de gehele uitvaart.
Mocht je niet willen helpen bij de laatste verzorging, dan kunnen wij dit natuurlijk ook volledig verzorgen.
Waar en wanneer vindt de laatste verzorging plaats?
We mogen pas beginnen met de laatste verzorging op het moment dat de schouwarts heeft vastgesteld of het gaat om een natuurlijk overlijden en de overlijdenspapieren heeft ingevuld.
De laatste verzorging hoeft niet direct na het overlijden plaats te vinden. Neem vooral eerst de tijd om stil te staan bij het overlijden van jullie dierbare.
Bepaal samen hoe en waar de laatste verzorging zal plaatsvinden en wie welke taak op zich wil nemen. Dit mag ook thuis zijn of op een andere vertrouwde locatie.