Funeraire salon
Funeraire salons georganiseerd door Tumulus
Wij vinden het belangrijk om thema’s rondom de dood bespreekbaar te maken. Verlies en rouw zijn onlosmakelijk verbonden met het leven.
Vanuit die gedachte organiseert Tumulus vier keer per jaar een Funeraire salon. Een avond met een lezing, omlijst door muziek. Om te inspireren, ervaringen te delen en te helpen om verlies te verweven in je leven.
Je bent van harte welkom om daarbij aanwezig te zijn. De toegang is gratis.
Lees hieronder meer over de aankomende Funeraire salons en de mogelijkheid om je aan te melden.
Agenda 2024/2025
Donderdag 10 oktober 2024
Marlies Vermeulen met muziek door Siebren Zijlstra
Het oudste dochtertje van Marlies is stil geboren; een ervaring waarin nieuw leven en dood onnatuurlijk dicht bij elkaar kwamen. Waar moet je met de liefde naartoe wanneer het haar adres verliest en hoe geef je vorm aan (door)leven met zo’n groot gemis en lege armen. Hoe geef je vorm aan (door)leven als nieuw geluk zich aandient? Hierover komt Marlies vertellen aan de hand van haar ervaringen, gedichten en haar kinderboekje ‘Jij en ik samen’ geschreven voor kinderen en voor ieder van ons die iemand moet missen in het leven.
Samen met Siebren op de gitaar zal ze het verhaal illustreren met muziek.
Donderdag 16 januari 2025
Team Tumulus met muziek van Cloudburst
Wat gebeurt er in de week tussen overlijden en uitvaart? Wat is er allemaal mogelijk, van opbaren tot ceremonie? Welke feiten en fabels zijn er rond de dood? Uitvaartbegeleiders Stefan, Loes en Gerrieke vertellen over hun werk en over de mogelijkheden die er zijn om een mooi afscheid vorm te geven.
Muziek met hart en ziel
Cloudburst
Marleen van Schie en Jan-Pieter Maaijwee maken muziek, die is afgestemd op de wens van de overledene en nabestaanden.
Op die intense dag van de uitvaart zorgen zij voor een warm bad met tweestemmige zang, gitaar en piano.
Eigen nummers, geschreven voor de gelegenheid, of bestaande nummers die passend zijn op het moment. Deze avond spelen ze voor u een selectie uit hun repertoire.
Donderdag 20 maart 2025
Lisanne van Sadelhoff met Daniëlle Veltman op harp
Hoe moet dit?, dacht journalist Lisanne van Sadelhoff (1989) geregeld, nadat haar moeder overleed. Van tevoren dacht ze: er is vast wel een handboek met een helder stappenplan voor rouw. Maar: dat was er niet. Wat er wel was: vrienden die zich prompt tot rouwdeskundigen ontpopten en haar liefdevol bombardeerden met wijsheden en clichés. Soms schrok ze van wat ze zeiden (‘Gelukkig heb je de herinneringen nog’), of was het simpelweg te pijnlijk (‘Ik hoop dat je moeder rustig is gestorven’ NEE!!!), een andere keer hielp zo’n opmerking haar juist de dag door te komen (‘Je moeder is elke traan waard’). Het cliché dat Van Sadelhoff kan onderschrijven: ‘Elk rouwproces is uniek’. Haar eerste boek, ‘Je bent jong en je rouwt wat’, is daarom een goudeerlijk (en goed gelezen) relaas over haar eigen rouwproces – zo kan het zijn. In haar tweede boek, We zullen doorgaan, ging ze op zoek naar ándermans verlieservaringen, en wat wetenschappers daarover zeggen. Ze zocht antwoord op de vragen: Hoe staan we op na verlies? Wat is veerkracht? Hoe kunnen we onze eigen veerkracht voorspellen? En versterken?
Alles wat Lisanne al vragend en schrijvend leerde, wil ze delen. Met andere mensen, in andere situaties. Omdat iedereen na verlies zichzelf wel eens afvraagt: hoe moet dit?
Daniëlle Uriël is een harpiste en zangeres uit Zutphen. Zij werd al jong verliefd op de harp en kreeg als kind en tiener een degelijke, klassieke harpopleiding. Later ontwikkelde zij zich meer in de richting van therapeutisch muzikant. Haar stijl is intuïtief en meditatief, met invloeden van Keltische en Klassieke muziek, met als bedoeling het hart van de luisteraar te openen. Daniëlle zet haar muziek in bij allerlei gelegenheden, bijvoorbeeld bij een zwangerschapsretraite, bruiloft, yin yoga concert, sterfbed of uitvaart.
Donderdag 22 mei 2025
Tim Overdiek met muziek van AleXingt
Hoe rouwen mannen na verlies, en wat kunnen vrouwen hierin leren? Tim werd zelf jong weduwnaar, en in zijn boek Als de man verliest behandelt hij thema’s als onmacht, isolement, seksualiteit, suïcide en de vaderlijn. Hij deelt zijn verhaal tijdens deze avond, terwijl Alex van der Horst mooie levensliedjes laat horen over leven en dood, liefde en vriendschap.
Dit zegt Alex zelf over zijn muziek: Al van jongs af aan ontstaan er in mij liedjes door gedachten, wijsjes en tekstflarden te kneden, te late rijzen en langzaam af te bakken. Zo groeien er muzikale verhaaltjes voor hart en ziel, over leven en dood, liefde en vriendschap.
Ik treed regelmatig op in intieme kring, soms met duo of bandje, meestal solo met gitaar: AleXingt!
Locatie
Rouwhuiskamer Huissen
Weverstraat 5
6851 AC Huissen
Tijd
19.30-21.45 uur
Inloop met muziek:
19.00 uur
Aanmelden
Je kunt je hieronder aanmelden voor de eerstvolgende datum.
Toegang is gratis.
Wanneer je je aanmeldt voor een Funeraire salon sturen per email een bevestiging en een herinnering 1 dag van te voren.
Toegang is gratis.
Wil je je nu niet aanmelden maar blijf je graag geïnformeerd over toekomstige avonden? Dat kan ook.
Dan sturen we je een herinnering om je aan te melden en je ontvangt tevens onze nieuwsbrief die 1x per kwartaal verschijnt. Afmelden kan natuurlijk te allen tijde.
Hoe we met je gegevens omgaan lees je in de privacyverklaring