Het afscheid van mijn man moest in het teken staan van onze dochters

Na een intens ziektebed van 8,5 maand wat wij met ons gezin hebben doorlopen is mijn man op 39 jarige leeftijd veel te jong overleden. Hij heeft mij en onze twee dochters van 4 en 6 jaar achter moeten laten. Vooral voor hen was alles ongrijpbaar en overkwam hen. Ondanks dat ik beide meisjes van A tot Z heb meegenomen in alle stappen en keuzes die hun papa en ik hebben gemaakt zijn zij nog te jong om dingen actief te blijven herinneren. Die gedachte was voor mij ondraaglijk. Zij moesten begeleid worden om op hun manier ook afscheid te nemen van hun vader, direct na het overlijden tot en met de uitvaart. Ik wilde het afscheid van mijn man daarom vooral in het teken van onze dochters hebben staan. Als het voor hen goed was, dan was het voor mij ook.

Dat is de reden dat ik, toen mijn man nog leefde, gezocht heb naar een uitvaartondernemer die mij kon helpen in de wensen die wij wilden. Ik wist vooral wat we niet wilden, en deels wat dan wel. Maar HOE dan wel? Dát wist ik niet. Hoe ik handen en voeten moest geven aan vooral een gevoel was onmogelijk, zelfs toen mijn man nog leefde. We hadden al zoveel wensen opgeschreven en we hadden zoveel gevoel waar we uiting aan moesten gaan geven. Mijn vooroordeel en beeld van een uitvaartondernemer was een zwart pak, oude man en een snor. Dit hielp niet mee in mijn zoektocht naar iemand die ik volledig kon vertrouwen om mijn man het waardige afscheid te geven op de manier hoe wij het wilden en wat hij verdient.

Ik ben enorm dankbaar dat Stefan op mijn pad is gekomen. Een jonge man die goed luistert, doorvraagt en mijn hersenspinsels heeft begrepen. Hij heeft naar me geluisterd en ook gehoord wat ik niet uitgesproken heb. Stefan heeft me geholpen om onze wensen vorm te geven en onze dochters in het middelpunt te zetten. Geen wens was te gek en hij heeft ervoor gezorgd dat ik volledig ontzorgt ben geweest.

Stefan heeft het ‘standaard beeld’ van een uitvaart doorbroken.

Stefan is in staat geweest de kinderen hun eigen proces te bieden. Hij heeft me geadviseerd hoe ik hen moest informeren en actief betrekken in deze eerste periode na het overlijden van mijn man. Zo hebben ze als eerste op de onbehandelde kist mogen tekenen en schrijven, hebben ze zelf bijzondere vlindertjes mogen beschilderen die als sluitknop op de kist zaten tijdens de ceremonie en heeft hij hen herinneringsboekjes gegeven om hun papa in te herdenken voor later. Hij heeft hen op een waardevolle manier gesteund en met hen gepraat op hun eigen niveau.

Wat ik als ontzettend fijn en bijzonder heb ervaren is dat Stefan het ‘standaard beeld’ van een uitvaart heeft doorbroken. Geen koffie met kleffe cake, niet in het crematorium, het beschilderen van de kist en een fantastische fotografe die alles voor mij en onze dochters vastgelegd heeft. Hij heeft me geholpen om alles zo ‘natuurlijk’ mogelijk te laten verlopen zonder iemand die alle praatjes aan elkaar praat. De hele dag was bijzonder, van begin tot eind. Ondanks dat het nooit had mogen gebeuren dat mijn man veel te jong afscheid heeft moeten nemen van het leven, heeft hij het waardige afscheid gekregen wat hij verdient.

Stefan is voor mij de perfecte persoon geweest om ons gezin te helpen met deze onmogelijke opgave. Hij was er, voor onze dochters en voor mij. Zonder hem hadden we niet de ceremonie gehad die we nu hebben gehad.

Judith Havelaar nam afscheid van haar man op 21 april 2022, Apeldoorn

Waar je ook woont,
wij staan voor je klaar

Om een overlijden te melden:
026 32 58 440

Tumulus uitvaart is gevestigd in Huissen, vlakbij Arnhem. Ons werkgebied strekt zich echter uit tot heel Oost-Nederland. 

Uiteraard kun je ook van onze diensten gebruikmaken als je buiten de regio woont, of wanneer de uitvaart buiten de regio plaatsvindt.

Google reviews

(5/5)

Tumulus Uitvaart en
Rouwhuiskamer Huissen

Weverstraat 5
6851 AC Huissen
Routebeschrijving
Parkeren

Voor vragen of informatie zijn we telefonisch, via sms of WhatsApp bereikbaar op:
026 32 58 440

Stuur je liever een e-mail? Dat kan via:
info@tumulus.nl

Adres opslaan

Wil je ons aan je adresboek toevoegen?
Klik dan hier

Of scan deze code met je mobiel:

Tumulus vcard