Wie zijn wij?

Zij die ik liefheb, laat ik achter, zij die ik liefhad, ontmoet ik opnieuw. 

Tumulus Uitvaart

Tumulus is een uitvaartonderneming die je door heel Nederland kan ondersteunen voor of na een overlijden. Sinds 1998 begeleiden wij families in de keuze van begraven of cremeren. Samen met jou regelen wij alles rondom de uitvaart van je naaste en geven we vorm aan een afscheidsbijeenkomst die recht doet aan zowel je dierbare overledene als aan de nabestaanden. 
 

Een afscheid dat bij jou past 

Denk jij bij een uitvaart al snel aan standaard mogelijkheden? Plakje cake, grauwe zaal...? Dat is jammer, want ieder leven is anders. Mijn missie is dat het afscheid een treffend portret wordt van wie iemand was. Als verpleegkundige zorgde ik voor mensen in de laatste fase van hun leven. Van dichtbij maakte ik mee hoe mensen sterven. Ik ken hierdoor van nature het belang van luisteren, van aandacht hebben voor alle emoties. Daar maak ik ruimte voor als uitvaartbegeleider, naast de praktische kant - het ontzorgen. We kijken samen welke wensen er zijn voor de uitvaart. Ik geef advies en denk mee over alle mogelijkheden. Zorgen voor een uniek afscheid, dat doen we samen.

Ik zie dat afscheid als een eerbetoon aan het leven. Elk leven mag gevierd worden, hoe oud of jong iemand ook is geworden. Maar verdriet over het verlies is er altijd. Voor nabestaanden is een mooi afscheid de basis voor het volgende hoofdstuk. Het begin van een fase zonder de persoon die ze zo gaan missen. Wanneer in die belangrijke periode alle details kloppen, is er rust en ontstaat er ruimte voor goede rouwverwerking.

Ik ben Stefan Boddenberg. Met mijn vrouw Thessa, onze twee zoons en dochter woon ik sinds een paar jaar in Arnhem. Mensen reageren regelmatig verrast als ze horen wat voor werk ik doe. Mijn oudste zoon omschrijft het zo mooi; “Papa helpt mensen die verdrietig zijn om iemand die dood is gegaan.” Het is voor mij een groot voorrecht om mensen in dit proces te mogen begeleiden.
 

Leven en dood, onlosmakelijk verbonden

In mijn werk als verpleegkundige ontmoette ik vaak patiënten in de laatste levensfase. In deze periode leerde ik hen, maar ook hun naasten van dichtbij kennen. De bijzondere gesprekken die ik met hen had, zetten mij aan het denken. Steeds vaker kreeg ik het gevoel dat ik in de fase na het overlijden van betekenis wilde zijn. Een stage bij een uitvaartbegeleider bevestigde mijn gevoel en ik besloot de opleiding bij Meander Uitvaartopleidingen te volgen. In 2018 startte ik mijn eigen onafhankelijke uitvaartonderneming en inmiddels heb ik al vele families mogen begeleiden. Ik sta als dertiger vol in het leven en wil graag een nieuw geluid laten klinken binnen mijn vakgebied. Uitvaarten horen voor mij namelijk thuis bij 'midden in het leven staan'. Leven en dood zijn onlosmakelijk verbonden.
 

Met alle waardigheid die er is 

Wat mij iedere keer weer raakt in mijn werk, is het voor de laatste keer verzorgen van het lichaam van de overledene. Ik doe dat op een respectvolle en waardige manier. Als de familie dat opmerkt en aan mij teruggeeft, raakt mij dat. Als ik na mijn werk thuiskom helpt het mij om samen met mijn vrouw een stuk te wandelen of om even bewust naar mooie muziek te luisteren. Zo kan ik alle indrukken laten landen en ontstaat er weer nieuwe ruimte om er te kunnen zijn voor nabestaanden.

Ik help nabestaanden het verhaal te vertellen van de persoon van wie ze houden. Als de uitvaartwensen van de overledene bekend zijn, zijn nabestaanden daar vaak erg mee geholpen. Ik zorg er echter ook voor dat de nabestaanden een aandeel hebben in het afscheid en niet alleen toeschouwer zijn. Bijvoorbeeld door naast de muziekstukken die iemand zelf heeft uitgekozen nog iets uit de muziekkeuze van de nabestaanden toe te voegen.
 

Kinderen betrekken bij de uitvaart

Voor mij is het van belang dat iedereen zich gezien voelt. Ik zorg ervoor dat de families die ik mag begeleiden een gerust gevoel hebben. Daar horen de kinderen helemaal bij. Ik heb altijd voorleesboekjes en knutselspullen bij me. Maar kinderen kunnen ook een rol krijgen tijdens het afscheid zelf. Door hen bijvoorbeeld de kist te laten beschilderen of mooie houten vlindersluitingen te gebruiken voor het sluiten van de kist. Samen zorgen we ervoor dat we hun dierbare een mooi afscheid gaan geven. Zo delen we een aantal dagen iets heel speciaals.

 
Bel bij overlijden: 026 - 32 58 440
Dag en nacht bereikbaar

 

Contact