Opbaring

Afscheid nemen kan zo krachtig zijn 
door in geborgenheid van je eigen kring 
de liefde te vieren die mensen verbindt. 

Opbaren, waar kan dat?Vroeger was het heel gewoon om de overledene thuis op te baren. Ook het opbaren op graszoden kwam veel voor. Met de komst van (mobiele) koelingen, de mogelijkheid van lichte balseming en de bio sac 200 methode, kunt u nu kiezen voor een thuisopbaring of een opbaring in een uitvaartcentrum.
Een opbaring in huiselijke omgeving wordt door nabestaanden vaak als fijn ervaren. Het is een belangrijk periode waarin u de overledene voor het laatst kunt zien. Dat is het ook voor kinderen, die er vaak heel gewoon mee omgaan.
De gedachte dat iemand in een prettige omgeving ligt, waar de dierbaren in eigen tempo en op eigen wijze afscheid kunnen nemen, is troostend. Daarom zullen wij altijd met u bespreken of een thuisopbaring voor u tot de mogelijkheden hoort, en wenselijk is. Zo niet, dan zullen wij op zoek gaan naar een uitvaartcentrum bij u in de buurt, waar de sfeer zo huiselijk mogelijk is. Daarnaast hebben wij onze eigen Rouwhuiskamer achter te hand: u krijgt er de sleutel van en kunt naar uw dierbare wanneer u maar wilt.
 

Hoe baren wij de overledene op?

In de tijd tussen overlijden en de dag van de uitvaart moet er bij een opbaring natuurlijk goed gezorgd worden voor het lichaam van de overledene. Tumulus verzorgt de manier van opbaren in overleg met de familie, want ook hier zijn er meerdere mogelijkheden. Doordat wij het 'huiselijke' in de afscheidsweek zo belangrijk vinden, hebben wij ervoor gekozen geen 'koelcel' te gebruiken. Wel kunnen wij de overledene opbaren op een koelplaat, op graszoden, na een lichte balseming (thanatopraxie) of door gebruik te maken van de Bio Sac 200-methode. U leest hieronder meer over deze methodes.
Wij controleren daarnaast ieder dag of het ‘goed’ gaat met het lichaam. Of het ‘goed gaat’ kunnen wij helaas nooit garanderen, wel gebruiken wij de volgende opbaarmogelijkheden om de dagen zo goed mogelijk te laten verlopen:

Koelen van het lichaam door een koeltafel

We leggen de overledene op een koelplaat waar een deken overheen ligt. Dit kan op bed of op een baar (of in een kist). De overledene dekken we toe met een deken (dat kan een ‘eigen’ deken zijn).
Voordelen:
- Na het geven van de laatste zorg zijn er geen extra handelingen nodig.
- Uw dierbare overledene kan direct na de laatste verzorging opgebaard worden; thuis of in het uitvaartcentrum
Nadelen:
- Het lichaam van de overledene voelt koud aan
- U hoort de motor van de koeling

Koelen van het lichaam door graszoden

Een oude techniek van opbaren die nieuw leven ingeblazen is, is dat van opbaren op een bedje van frisse graszoden. De overledene ligt op een draagplank boven de graszoden. Een paar keer per dag besproeien wij (of de familie) de graszoden met water waaraan wij vloeibare silicium en rozemarijn etherische olie hebben toegevoegd. Het gras blijft onder de baar groeien en soms groeit er zelfs nog een bloemetje tussen het gras. 
Voordelen:
-Het is een natuurlijke vorm van opbaren waarbij geen elektrische apparaten nodig zijn.
-Deze opbaring is zowel thuis als in een rouwcentrum mogelijk
-De combinatie van natuurlijke koeling en het verzorgen van het "tuintje" kan heel troostend werken.
Nadelen:
-In de zomer, als het warm is, moeten we soms toch gebruik maken van icepacks dicht bij het lichaam, een airconditionner aan zetten of toch nog een koelplaat gebruiken.

Lichte balseming / Thanatopraxie

Sinds 1 januari 2010 is thanatopraxie in Nederland toegestaan. Dit is een vorm van conservering van het overleden lichaam door een lichte balseming. Een koeling is dan niet nodig, het lichaam behoudt zijn natuurlijke kleur en kan op kamertemperatuur blijven. Thanatopraxie is een specialistische behandeling die wij met de hulp van een vaste thanatopracteur aanbieden. Tijdens de behandeling, wordt een conserverend middel in de bloedbaan van de overledene ingebracht en alle eigen lichaamsvloeistoffen afgevoerd. Ondertussen masseert de thanatopracteur het lichaam van de overledene zacht om een goede verdeling van de conserverende vloeistoffen te krijgen.
Voordelen:
-De overledene ziet er natuurlijker uit en voelt zacht en 'aanraakbaar' (niet zo koud) aan
-Er is geen koeling nodig
Nadelen:
-Balsemen is een 'invasieve' (medische) ingreep die niet thuis kan plaatsvinden. Uw dierbare zal eerst naar een rouwcentrum in de buurt meegenomen worden om daar te worden gebalsemd, voordat hij/zij (bijvoorbeeld thuis) opgebaard kan worden.
-Thanatopraxie is duurder dan opbaren met behulp van een koeling of graszoden.

Bio Sac 200-methode

Sinds 2018 wordt een opbaring steeds vaker verzorgd met behulp van de Bio Sac 200-zakjes. Dit zijn twee filters die op de droge en gedesinfecteere blote huid van de buik (net onder de navel) gelegd worden. De twee hoofdbestanddelen in de zakjes (actieve koolstof en geïmpregneerde klei) absorberen gassen en geuren. Hierdoor wordt het lichaam op een natuurlijke manier geconserveerd.
Voordelen: 
-Het lichaam blijft op kamertemperatuur.
-Het is een volledig natuurlijke methode, passend bij de duurzame uitvaart.
Nadelen:
-Het gebruik van de Bio Sac 200 wordt 'spannender' als iemand na ziekte is overleden.
-Het is niet mogelijk om 'bij te koelen', bijvoorbeeld door de hulp van icepacks, zoals bij het opbaren op grazoden.

Wilt u meer weten over de opbaarmethodes? Belt u ons dan gerust!

Belt u bij overlijden: 026 - 32 58 440
Dag en nacht bereikbaar