Na de uitvaart

Na de crematie of begrafenis

 

De as

Na de crematie kan in Nederland de as niet meteen mee naar huis genomen worden. De wet geeft aan dat deze 30 dagen in het crematorium wordt bewaard. In de meeste gevallen krijgt u van het crematorium bericht dat de as uitgegeven en opgehaald kan worden. In een enkel geval is het de uitvaartondernemer die de as ophaalt en naar u toe brengt. Daarna kunt u zelf bepalen wat u met de as wilt doen.

Goed om te weten: vroeger kreeg je de as mee in een metalen urn in de vorm van een vaas/pot. Later werd de urn in diezelfde vorm gemaakt van plastic. Tegenwoordig kiezen veel crematoria voor de ‘Cinisafe’: een urn in de vorm van een 'archiefdoos' met in de bovenrand ruimte voor het crematiesteentje en een uitsparing waarmee je de as gemakkelijk kunt uitstrooien. Het is in ieder geval geen sier-urn! Wilt u de as bewaren, dan is het kopen van een urn (er is veel keuze in urn-(online)winkels). De as zet u dan over in de fraaiere urn.

De as kunt u uitstrooien op een plek die voor u of de overledene bijzonder is. Ook kunt u de as in een urn doen en ergens thuis bewaren of op een begraafplaats (bijvoorbeeld in een urnenmuur/columbarium). U kunt de as ook in een graf van bijvoorbeeld een familielid bij laten zetten. En er zijn nog veel andere as bestemmingen: een boom kweken met de vruchtbare bestandsdeeltjes uit de as, de as verstrooien per (milieuvriendelijke) heliumballon, per vuurpijl, vanuit een helikopter of vliegtuig boven zee…
Ook een kunstobject waar de as in bewaard wordt, behoort tot de mogelijkheden. Een sieraad van een deel van de as laten maken, zorgt ervoor dat u de as dagelijks bij u kunt dragen.
Veel is mogelijk; er zijn hierin maar weinig regels.
Ter inspiratie:
Leven na het leven:  biologisch afbreekbare urnen waarmee je een boom/struik kunt planten
As op zee verstrooien: per schip of vliegtuig de as op zee verstrooien
Hemelvlucht: as verstrooien per heliumballon of vuurpijl
Mijn boom: een herinneringsboom planten
Den Hollandsche gedenktekens: Urnen, assieraden, grafmonumenten
Herdenkingswinkel: urnen en assieraden
En natuurlijk zullen kunstenaars ook veel voor u kunnen betekenen.

Een grafmonument

Iedere begraafplaats heeft eigen regels als het om een grafmonument of de beplanting gaat. Dit heeft te maken met de inrichting en het onderhoudswerk op de specifieke begraafplaats. Op een natuurbegraafplaatsen wil men het natuurlandschap zo min mogelijk verstoren. Het graf vormt een eenheid met de natuur. De meeste natuurbegraafplaatsen bieden de mogelijkheid van een boomschijf waar de naam van de overledene op gezet wordt. Een boomschijf die op den duur, net als het lichaam, opgaat in de natuur. Het is goed om voordat u een grafmonument uitzoekt of ontwerpt, van tevoren na te vragen wat de regels rondom een grafmonument op de begraafplaats zijn.
Het duurt enkele maanden voordat het monument geplaatst kan worden, dit omdat de grond na een begraving moet inklinken. Tot die tijd kunt u gebruik maken van een tijdelijke grafmarkering. Iets dat u zelf meeneemt of gemaakt hebt kan heel mooi zijn, of gewoon een simpele naamplaat. Tumulus kan hiervoor zorgen.
Ter inspiratie:
Den Hollandsche gedenktekens
Ariës natuursteen
Funeral products
AnnaAnna glasatelier
Memorabel
 

Nazorg

Terug -en vooruitblik gesprek

De eerste week na het overlijden is vaak een hectische week waarin u in de ‘regelstand’ staat. Het is dan ook vaak moeilijk om na zo’n intense week, terecht te komen in de stilte en kaalheid van het leven zonder uw dierbare. Kort na de uitvaart krijgt u te maken met allerlei besluiten die u moet nemen en veel praktische zaken die u moet afhandelen.
Na een week of twee maken wij graag een afspraak met u voor een afrondend eindgesprek. Hoe bent u de tijd na de uitvaart doorgekomen, hoe heeft u de uitvaart ervaren, hoe gaat het met de afwikkeling van de nalatenschap, hoe draagt u het verlies? We kijken of er nog iets is waar wij bij kunnen helpen, zoals het uitzoeken van een grafsteen, of het meedenken over de bestemming van de as. Wellicht heeft u hulp nodig bij het opruimen van spullen, de administratie. Misschien loopt u tegen emotionele zaken aan rondom de rouw die u voelt? Wij helpen graag door eventueel nog een paar keer contact met u te hebben of u door te verwijzen naar instanties of mensen die u kunnen helpen.

En als het niet lukt om het leven weer enigszins op te pakken?

Rouwen doet iedereen op zijn of haar eigen manier. Verdriet, angst, ongeloof, verwarring, boosheid en opluchting wisselen elkaar af. Het zijn allemaal normale emoties waar u misschien wel mee te maken krijgt. Geef het vooral de tijd! Soms lijkt niets meer hetzelfde en herken je ook jezelf niet meer. Het kan lang duren voordat u het gevoel heeft het dagelijks leven weer op te pakken. Blijft het verdriet ondraagbaar, dan kan het heilzaam zijn er iets mee te doen, bijvoorbeeld door uw gevoelens te delen met iemand die u na staat of een onbekende met een luisterend oor. Het kan ook fijn zijn om met lotgenoten in contact te komen of professionele hulp te zoeken.
 
Websites die in dit kader interessant kunnen zijn:
Rafaëlgroep (Lingewaard): contact met lotgenoten 
Steun bij verlies (landelijk)
Stichting humanitas  (landelijk - regio oost)
Landelijk Platform Nabestaanden (landelijk)
Rouw na zelfdoding (landelijk)
Netwerk Hemelrijk voor jonge weduwen

Rouwbegeleiding voor kinderen en jongeren:
Stichting Achter de regenboog
Kei-jij
In afstemming 
Streep helpt 

Een activiteit in relatie met uw rouw kan u ook ondersteunen: iets schrijven of maken: een kunstwerk, fotoboek, bloemstuk, gedenkplekje, een deken of kussen van de kleding van de overleden...

Administratie

Er moet veel geregeld, geinformeerd en opgezegd worden na het overlijden van uw dierbare. De checklist van de Rijksoverheid kan u hierbij goed helpen: klik hier.

Digitale nalatenschap

Een filmpje op Insta, een foto op facebook, een tweet… Tegenwoordig wordt veel van ons leven digitaal gedaan en opgeslagen of via internet geregeld. Bij een overlijden is er ook zorg nodig voor de digitale nalatenschap van de overledene. Zo moet u sociale media accounts aanpassen of opzeggen. Daar kan deze handleiding u bij helpen 

Zonder juiste wachtwoorden is het moeilijk toegang te krijgen tot alle online zaken als bankrekeningen, verzekeringen en premies, Itunes tegoeden, paypal accounts… veel wordt tegenwoordig via internet geregeld. Mocht het niet lukken om in de computer, telefoon of tablet van de overledene te komen, dan kunt u contact opnemen met Digitale Nazorg.