Crematie

Mama is voor altijd terug te vinden in de bladeren, de takken en de stam van de boom.

Cremeren

Bij de keuze voor cremeren bent u vrij in de keuze van een crematorium. Elk crematorium heeft zijn eigen sfeer qua ligging, indeling en inrichting. U kunt kiezen voor het crematorium het dichtste bij of degene waar eerder een familielid is gecremeerd. Wij zullen ook altijd aan heel praktische zaken denken: hoeveel mensen verwacht u dat er zullen komen? Niet alle crematoria kunnen groepen van meer dan 100 personen ontvangen.

Is de voorkeurskeuze van het crematorium bepaald, de gewenste dag van de uitvaart bekend, is er een schatting van het aantal gasten, dan zullen wij in overleg met het crematorium en u een tijdstip vastgeleggen. Hierbij houden we natuurlijk rekening met de hoeveelheid tijd die voor het afscheid in de aula nodig en gewenst is; wordt na afloop gebruik gemaakt van de koffiekamer van het crematorium of wordt de condoleance elders in een zalencentrum of restaurant in de eigen woonplaats gehouden?

Ruim de tijd nemen om het afscheid in alle rust met elkaar te delen is belangrijk.
Wij krijgen vaak de opmerking dat een crematorium 'zo’n fabriek' is. De ene na de andere plechtigheid strak gepland. Dat is niet de realiteit. Elk crematorium geeft de mogelijkheid om extra tijd in de aula en in de koffiekamer te boeken waardoor u niet het idee krijgt dat u weggestuurd wordt als de tijd om is. Dat is allemaal een kwestie van planning en overleg.

Wij kunnen u uitgebreid vertellen over de mogelijkheden van alle crematoria in de wijde omgeving.

Steeds vaker wordt de traditionele volgorde (bijeenkomst in kerk of aula-crematie-nazit) omgedraaid. De afscheidsbijeenkomst vindt dan plaats in de kerk of zalencentrum. Aansluitend vindt dan de condoleance/koffietafel plaats. Daar is dan bijna onbeperkt de tijd voor beschikbaar. Want aan het eind van de dag kan dan met een klein familiegezelschap de overledene naar het crematorium begeleid worden. Veel crematoria hebben daarvoor een familiekamer of afscheidskamer beschikbaar. Geen grote aula, maar een intieme ruimte om met een klein groepje nog even samen te zijn.

Het is ook denkbaar om vanuit de zaal de overledene ‘uit te zwaaien’ en de gang naar het crematorium geheel door ons te laten verzorgen. Doordat in deze situaties minder tot geen gebruik gemaakt wordt van de crematoriumfaciliteiten zijn de kosten lager. Dit heet een 'Stille crematie'.

Alle crematoria hebben uitgebreide informatie op hun websites staan. Rond Lingewaard zijn de volgende crematoria het meest bekend:

Arnhem: Crematorium en begraafplaats Moscowa
Dieren: Crematorium en begraafplaats Dieren
Doetinchem: Crematorium en begraafplaats en natuurbegraafplaats Slangenburg
Zutphen: Crematorium De Omarming
Ede: Crematorium Slingerbos
Nijmegen: Crematorium Jonkerbos
Nijmegen: Crematorium Waalstede
Beuningen: Crematorium Beuningen
Heteren: Crematorium FineVita
Ugchelen/Apeldoorn: Crematorium Heidehof
Uden: Crematorium De Wende

Wat kost cremeren?

In de regel zijn de kosten van cremeren veel lager dan die van begraven (zie Wat kost begraven?). Echter verschillen de kosten per crematorium. De kosten voor cremeren zijn daarnaast afhankelijk van de keuzes die u maakt, bijvoorbeeld t.a.v. de asbestemming. De kosten voor het cremeren bevatten de volgende posten:
-De crematie zelf (dus zonder ceremonie, maar inclusief de verplichte bewaartermijn in de algemene nis van het crematorium) kost gemiddeld € 1.300.
-De asbestemming: als u de as zelf uitstrooit, zijn daar natuurlijk geen kosten aan verbonden. Maar er zijn alternatieven met de volgende gemiddelde kosten:
  • Uitstrooien van de as door het crematorium: € 90
  • Een urn om de as in te bewaren: tussen de €300 en €500 (dit kan natuurlijk nog veel meer zijn, afhankelijk van uw keuze)
  • De as bewaren in een urnenmuur: €340 per 5 jaar
  • De as bijzetten in een graf: €350
 
Bij overlijden belt u: 026 - 32 58 440
Dag en nacht bereikbaar


 

Contact